PE PanNOVA HIŠA IDEJ, Damir Pann s.p. | Cesta Simona Blatnika 14a, 3320 Velenje | Pojem kvalitete in zaupanja
Previous
Next
Show menu

Polaganje tapet

Naši strokovnjaki vam bodo vaše tapete strokovno in natančno položili, ter se pri tem maksimalno potrudili. Njihov profesionalen pristop in odlično opravljeno delo, vam bosta zagotovila da ste se za tapete pravilno odločili in da vam nikakor ne bo žal. 

Vendar pa je polaganje tapet je lažje kot si lahko predstavljate, zato se lahko v polaganju tapet preizkusite tudi sami. Če vam bo nekdo pri tem opravili pomagal, pa bo delo še lažje. Grobe oz. strukturirane dekorativne tapete ali dekorativne tapete iz flisa vam včasih dopuščajo tudi malenkost nenatančnosti. Zato take vrste tapet priporočamo predvsem začetnikom in malo manj spretnim mojstrom.


NAVODILA ZA POLAGANJE DEKORATIVNIH TAPET

1. korak - POTREBOVANA KOLIČINA DEKORATIVNIH TAPET

S pomočjo kalkulatorja porabe tapet (najdete ga tudi na naši spletni strani) izračunajte, koliko rol tapet boste potrebovali. Iz izkušenj ostalih uporabnikov vam priporočamo, da vzamete nekoliko več materiala, saj se lahko hitro zgodi kakšna napaka ali neprijetnost in se vam kateri od rol poškoduje. Pozorni morate biti tudi na vzorec dekorativne tapete oz. kakšen je zamik vzorca ob polaganju, saj se lahko zgodi, da zaradi lovljenja vzorca kupite premajhno število (m2) dekorativne tapete.

2. korak - PODLAGA POVRŠINE PRED POLAGANJEM DEKORATIVNE TAPETE

Podlaga, na katero boste tapete lepili, mora biti suha, čista in ravna. Zato ne podcenjujte dela odstranjevanja starih tapet ter izravnavanja neravnin z maso in lopatico. Zanj si vzemite več časa in delo kakovostno opravite, saj bodo končni rezultati tako kvalitetnejši.

3. korak – RAZMERITEV IN RAZREZ DEKORATIVNE TAPETE

Ko imate pripravljeno podlago kamor boste polagali dekorativno tapeto je čas za delo …

Urežite trakove tapet. Tapeto odrežemo pod pravim kotom, s škarjami, olfa nožem ali nožem za rezanje tapet. Potrebni dolžini traku dodajte še približno 10 cm. Če boste prvi trak uporabili kot vzorec za vse naslednje, boste pri nadaljnjem delu prihranili veliko časa.


4. korak – POSTOPEK POLAGANJA DEKORATIVNE TAPETE – lepilo

Lepilo v prahu zmešajte po navodilih na embalaži in počakajte da nabrekne (Wallfix Special, Non Wowen, ….). V kolikor se boste odločili za nakup že pripravljenega lepila (Wallfix Ultra, Light, Medium, Heavy, ipd.) lahko takoj pričnete z delom. Lepilo enakomerno nanesemo s čopičem direktno na steno (upoštevajte navodila proizvajalca dekorativnih tapet). Lepilo nanesemo v primerni količini, enostaven test glede ustreznosti nanosa lepila je da lahko s prstom rišemo po steni (v nanosu lepila se pozna sled prsta).

5. korak - POSTOPEK POLAGANJA DEKORATIVNE TAPETE – tapeta

Tapetno rolo vzamemo v roko in začnemo rolo odvijati in lepiti suho tapeto od vrha stene proti tlom. S ščetko popolnoma iztisnemo zrak izpod vsega traku tapete. Trakove tapet polagamo enega ob drugem stikoma, tako da so stiki čim manj vidni. Pri tapetah z vzorcem (oznaka na hrbtni strani tapete →|←) pazimo na ujemanje vzorca. Prvi trak tapete zalepimo cca. 40-45 cm od kota stene in potem nadaljujemo polaganje. Pri lepljenju tapet ne priporočamo valjčkanja stikov. Pripravite si le toliko trakov, kolikor ste jih sposobni nalepiti v 15 minutah.


Preden boste pritrdili prvi trak, je priporočljivo uporabiti svinčnico, vodno tehtnico ali križni laser. Tako boste enostavno določili linije polaganja. S tem pa boste preprečili poševen končni rezultat na neravnih stenah.

6. korak - OBREZOVANJE IN SUŠENJE TAPET

Po končanem tapeciranju tapeto obrišemo na stikih z vlažno in čisto bombažno krpo in jo pustimo sušiti pri sobni temperaturi (16-20°C). Prav tako obrišemo takoj po končanem tapeciranju z mokro gobico vse sledove lepila na stenah in stropu. Tapete ne smemo sušiti na prepihu ali z grelnimi napravami, sicer pride do odpiranja stikov.