PE PanNOVA HIŠA IDEJ, Damir Pann s.p. | Cesta Simona Blatnika 14a, 3320 Velenje | Pojem kvalitete in zaupanja
Previous
Next
Show menu

Vzdrževanje zaves

Navodila za vzdrževanje dekorativnih zaves

100% sintetični materiali (100% PES)

  •  svetujemo pranje pri 30-40 °C s tekočimi pralnimi sredstvi in likanje pri nižji temperaturi, kadar je to sploh potrebno. Dobrodošla je teflonska „obleka" likalnika.

Mešani matriali (10% LAN - 90% PES ali 50% BOMBAŽ - 50% PES)

  • take materiale vedno operemo že pred krojenjem, da se izognemo kasnejšemu krčenju. Za nadaljnje vzdrževanje svetujemo pranje pri 40 - 60 °C ter likanje na srednji temperaturi.

100% naravni materiali (100% BOMBAŽ, 100% LAN)

  • materiale vedno operemo pred krojenjem, da se izognemo kasnejšemu krčenju. Nadaljnje pranje svetujemo pri temperaturi od 40-90 °C, odvisno od potrebe. Če izdelek ni zelo umazan ampak je le prašen, ni potrebno pranje pri visoki temperaturi (kuhanje), čeprav bi surovinska sestava to prenesla, pa še likanje je potem lažje. Na splošno velja, da je likanje pri naravnih materialih lažje, če so še rahlo vlažni in podlaga, na kateri likamo ni pretrda, temperatura likalnika pa je lahko najvišja.

Izdelki z všito klekljano čipko

  • čipka je običajno izdelana iz 100% bombažnega ali lanenega sukanca, vendar je lahko všita v vse tri zgoraj naštete materiale. To pomeni, da moramo najprej upoštevati navodila za vzdrževanje osnovnega materiala in šele nato upoštevamo dejstvo, da je čipka iz naravnega sukanca. Če je všita v 100% sintetični material, takega izdelka ne smemo ne prati in ne likati pri visoki temperaturi. Izdelek vedno posušimo do konca, dobrodošel je parni likalnik s teflonsko podlago, ki dovoljuje nekoliko višjo temperaturo likanja. Podobno velja tudi, če je čipka všita v mešani material. Če pa jo všijemo v naravni material, izdelka ne posušimo popolnoma ali pa ga naknadno navlažimo, lahko ga tudi poškropimo s „sprej štirko", kar nam omogoča lažje likanje in daje izdelku trdnejšo obliko ter nekakšno površinsko zaščito.Po montaži oz. obešanju dekorativnih zaves vam inštrukcije za prvo pranje – snemanje in ponovna montaža zaves podarimo, kar pomeni, da pridemo na dom in zavese skupaj operemo. Za nasvet o vzdrževanju naših izdelkov pa nas lahko vedno kontaktirate in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.